<

Társkeresés az interneten

Korunk egyik kiemelkedő kommunikációs, kapcsolatteremtős csatornája, mint jól tudjuk az internet. Fórumok, chates oldalak, internetes társkereső oldalak tömkelege segít nekünk ebben. Vajon mennyire lehet eredményes az ilyen virtuális közösségeken való ismerkedés? Vezethet-e eredményre az internetes társkeresés?

Ennek a dolognak az fő problematikája az internet egyik fő vonzóereje a névtelenség és arctalanság, amelyet a virtuális térben kapunk. Sokakat vonz ez, ezért is lett mára ennyire felkapott az internet. Orvosoktól kérhetünk névtelenül tanácsot, névtelenül oszthatjuk meg bárkivel problémáinkat, online naplót vezethetünk (ismert nevén blogolhatunk) és még sok más. Például regisztrálhatunk társkereső oldalakon. Akár sportos alkatú, magas pasiként is. Persze ennek a másik oldala, hogy a “feltűnően csinos, szőke” lehet, hogy életben molett, barna. Persze azért ez sem általános. Rengeteg “happy end” történetet lehet olvasni. Nem kell feltétlen elvetni az internetes párkereső oldalakat. A csinos, szőke lány problémájára egyébként az Egyesült Társkereső Szolgáltatások Kft. ügyvezető igazgatója azt mondta, hogy a visszaélésekre csak kezdetben, a társkereső honlapok indulásakor volt példa, ma már nem jellemző. Mivel sok oldal fizetős lett, sokan meggondolják, hogy megéri-e nekik a tréfa. Ezentúl az oldal készítői ellenőrzik a fotókat, a személyleírásokat a közzététel előtt és a további ellenőrzésekre is megvannak a megfelelő módszerek.

Az internetes társkereső előnye, hogy gyors, hatékony és kényelme.

“A szolgáltatás hátránya, hogy függőséget okozhat, ugyanis a felhasználó beleeshet abba a hibába egy idő után, hogy a tökéletes párra vár, ezért akár 4-5 évig is eltarthat a keresgélés. Az internetes társkeresésben változást a webkamera hozhat, amely egyre nagyobb népszerűségnek örvend Magyarországon. A készülék egyszerre tud élethű hangot és képet tud továbbítani, ezenkívül kiszűri a visszhangot, a háttérzajokat, így sokkal élethűbb a netes csevegés. A webkamera alkalmazása akár az ismerkedést is megkönnyítheti.” – mondta Vereska Teodóra, a Logitech pr-menedzsere.

Egyéb vélemények az internetes társkeresőkről:

“Míg 2003-ban 30 ezer, addig 2008-ban 360 ezer regisztrált felhasználó veszi igénybe az egyik nagy magyar társkereső honlap szolgáltatásait. Az aktív, vagyis havonta legalább egy alkalommal belépők köre is jelentősen nőtt az évek alatt: míg 2003-ban hatezren, 2008-ban 49 ezren keresték fel a két társkereső weboldal közül valamelyiket. Az ilyen jellegű portálokon elsősorban a 25-49 éves korosztály regisztrál. A fiatalabbak inkább a chat, a Skype, az MSN közül választanak, ha ismerkedni akarnak. Az internetes társkeresők tipikus használója 35 év körüli budapesti elvált nő.” – fogalmazott Markovics András. Ő szerinte a férfiak általában a valós magasságukat, a nők túlsúlyukat próbálják elkendőzni az első találkozó előtt. Ezt akár ki is védheti a webkamera, már csak az a kérdés, hogy a párkeresők vállalják-e a készülék használatát vagy maradnak az anonimitás mellett.

Weiler Péter, a Randivonal vezetője elmondta: „Statisztikák szerint a 18-65 év felnőtt magyar lakosság egyötöde egyedül él. A legnagyobb magyar internetes társkereső szolgáltatás működtetői úgy látják, elérkezett az ideje annak, hogy többet és nyíltan beszéljünk arról, nem szégyen párt keresni, akár az interneten, akár más módon.”

Egy polgármester szerint az internetes társkeresés egyelőre még generációfüggő, hiszen főként a fiatalság, valamint a 20-30 éves korosztály részesíti előnyben, de bízik benne, hogy – ahogyan a mobiltelefonok esetében is – pár éven belül megszűnik a korosztályhoz között határvonal.

Rogán Antal hozzátette: véleménye szerint a magányosok számára remek lehetőség az internetes párkeresés, a Szerelmesek Fája pedig azért nagyszerű kezdeményezés, mert a virtuális színtérről előbb-utóbb ki kell lépniük azoknak, akik a világháló segítségével találnak egymásra. Az első randevú helyszínéül jó választás az Erzsébet tér, ha pedig két ember egymásra talál, bensőséges alkalmat nyújthat egy, a Szerelmesek Fájánál közösen elhelyezett lakat.

Tehát összesítve érdemes az internetes társkeresést választani?
Érdemes lehet, esetleg más csatornák mellet alkalmazni. Tehát, főleg egy fiatal számára, ne ez legyen az elsődleges ismerkedési “helyszín”. Azonban pár regisztráció néhány nagyobb, jó minőségű oldalra jó ötlet lehet. Találkozni személyesen a virtuális térben megismert, szimpatikus lánnyal pedig kötelező, mert nem tudhatod, hogy nem-e ő lesz az, akit keresel.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük