<

Összeköltözés – igen vagy nem?

összeköltözésTartós párkapcsolatokban előbb-utóbb felmerül az „összebútorozás” témája. Van, aki örömmel készül rá, van, akit elsőre még a hideg is kiráz a gondolattól. Vajon mikor jön el az ideje egy ilyen komolyabb lépésnek, egyáltalán van-e megfelelő időpontja. Igen sok tényezőt figyelembe kell venniük az összeköltözőknek: én hozzám, te hozzád, esetleg tiszta lappal egy új, közös fészekben, az anyagiakról és a függetlenség feladása kérdésről nem is beszélve. Nézzük, mit és hogyan szükséges számba vennünk a nagy döntés előtt.

Úgy gondolom, hogy az egyik legfontosabb tényező mindenképpen az, hogy ne hamarkodjuk el a dolgot, tisztában legyünk az érzéseinkkel a másik felé és komolyan gondoljuk a döntésünket. Hirtelen fellángolásból összebútorozni bizony nem a legokosabb döntés. Az ilyen esetek nagyobb hányadában ugyanolyan gyors „szétbútorozás” is lesz a vége, bár természetesen itt is vannak kivételek.

Mivel egy összeköltözés után a másik fél dolgainak a tolerálása az egyik legnehezebb dolog, jó, ha valamennyire tisztában vagyunk a párunk személyiségével, jellemével is. Mi az, amire készülhetünk, hogy nehezebben fogjuk elviselni, mennyire fontos ez a dolog, stb… Ezt pedig ugyebár pár hetes (vagy akár pár napos) kapcsolat után jóval nehezebb felmérni, mint tartósabb együttlét után. A függetlenség feladása kérdésben is jó, ha bizton érzed, hogy a párodért megéri és nem félelmekkel telve vágsz bele. Persze egy kis egészséges drukk belefér!

A következő a „hozzám vagy hozzád” kérdése. Ez is rengeteg mérlegelni valót takar: ha külön városban vagy faluban éltek, ha az egyik fél még esetleg a szüleivel lakik, és ott szeretne maradni a biztonságban (de már a párjával) együtt, függhet a baráti körtől, családtól, kinek honnan kell kiszakadnia. Én legjobb döntésnek a „tiszta lapot” tartom, amikor úgy költöztök össze, hogy közösen kerestek egy lakást, ahova mindkét fél beleadhatja saját magát és nem csak az egyik félnek kell belecsöppennie a másik már megszokott, bejáratott fészkébe. Ezzel a kiszolgáltatottság érzésétől is megkímélhetitek egymást. Persze ez a megítélés is csak egyéni vélemény, hiszen lehet esetleg anyagilag nem engedhettek meg magatoknak külön lakást vagy az egyik fél otthona tökéletesen megfelelne a másiknak is.

Végül a lényeg a lényeg!  A jó öreg mondás: Lakva ismeri meg az ember a másikat- egy örökérvényű igazság. Ez bizony így van, és ha tényleg szeretitek egymást és biztosak vagytok benne, hogy a másik mellett szeretnétek minden reggel felébredni, akkor azt mondom, hajrá, vágjatok bele! Persze mindezt előtte egy mérlegeléssel és alaposabb átbeszéléssel fűszerezve, így még biztosabbak lehettek benne, hogy ezek az izgatott, örömteli pillanatok a későbbiekben sem halványulnak el!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük