<

Nem akar tablettákat szedni

ovszerFriss párkapcsolatoknál minden esetben felmerül, a „hogyan védekezzünk” téma. Mi van akkor, ha a csajod nem akar fogamzásgátló tablettákat szedni? Mi van, ha fél az esetleges hormonális következményektől, gondja van a napi ugyanazon időpontban szükséges bevétellel, ill ha úgy van vele, hogy „minek szedjek gyógyszert, ha nem vagyok beteg?” Szerencsére a mai modern orvostudományban már számos egyéb lehetőség is kínálkozik, ezekről szeretnék itt beszélni-írni.

Az egyik legelterjedtebb módszer a tablettákon kívül ugyebár a gumi óvszer. Egy olcsó, sok helyen beszerezhető és nagyon is biztonságos védekezési mód. Ezzel a legnagyobb baj többnyire inkább a férfiak hozzáállása. Sokan nem szeretnének vele nyűglődni, vacakolni kell vele, az érzés is más meg amúgy is…

A következő gyakori módszer a pesszárium ill a felhelyezhető spirál. Ezek elég kényelmesnek mondhatóak, de nőgyógyászati konzultációt igénylenek, a spirál hátránya pedig, hogy csak már szült nőknél alkalmazható.

Persze számos egyéb lehetőség is van, például különböző spermicid krémek ill. ún. hüvelykúpok (helyileg alkalmazható, spermaölő hatással bír). Hátrányuk az alacsony hatásfok, ezért általában csak kombináltan érdemes őket használni más módszerekkel együtt.

Inkább nyugaton elterjedt a fogamzásgátló injekció, amely nem igényel napi odafigyelést, elég 3-6 vagy 12 havonta beadatni, ennek hátrányai a különböző mellékhatások lehetnek, ezért nem árt előtte teljes körűen kikérni nőgyógyász szakember véleményét.

Ezeken kívül pedig ugye adott még a mindenki által ismert megszakításos közösülés, valamint a naptár módszer, ami a nő havi ciklusához igazodik. Ezek viszont annyira kiszámíthatatlanok, hogy csak akkor javasolnám, ha barátnőddel együtt nem okozna problémát nektek egy úgymond „becsúszott” gyerek.

Mindenesetre a lényeg, hogy mindig közösen döntsétek el, melyik lenne a legjobb számotokra. Nézzetek utána interneten, kérdezzétek meg a nőgyógyászt. Úgy gondolom, hogy a mai modern eszközöknek igen széles a tárháza, ezért biztosan nem ez a kérdés lesz a legnagyobb probléma, alakuló kapcsolatotokban.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük