<

Munkamániás, sikerorientált nők

munkamaniaKinézted a csajt magadnak? Esetleg a munkahelyeden tetszett meg a szőke lány, de mindig túlórázik meg az akták felett görnyed? Vagy reggelente a kávézóban látod azt a csinos, kosztümös üzletasszonyt, de úgy látod, hogy mindig rohan, siet, telefonál? Korunk gyakori nőtípusáról szeretnék írni Neked, a sikerorientált és munkamániás nőkről. Szeretném megmutatni Neked, hogy mi zajlik egy ilyen típusú nőben, hogy hogyan tudod “megszelídíteni” Őt. Miért van ez a megfelelési kényszer sok nőben, mennyi ebből a társadalmi nyomás és hogy Te mit tehetsz, hogy megszerezz egy ilyen nőt!

A munkamánia korábban főleg a férfiakat érintette, mivel ugye sokáig volt társadalmi felfogás, hogy ők a családfenntartók, nekik kell mindent megtenni azért, hogy a család anyagi biztonságban élhessen. Mára ez már megváltozott, egyre több nő is ugyanúgy a munka megszállottjává válik. Ez részben lehet a társadalom hatása, hogy ebben a teljesítményorientált világban felvehesse a versenyt és ugyanolyan elismerésekben részesülhessen, mint férfitársai. De lehet az is, hogy családban él és a párja esetleg nem keres jól, ne adj isten, munkanélküli és így őrá nehezedik az úgymond „családfenntartás” nagyobb hányada. Ezért érzi úgy, hogy mindent el kell követnie, hogy a munkáját megtartsa, esetleg feljebb léphessen a ranglétrán. Végül lehetséges az is, hogy csak a jelleméből adódik a munkamániája. Túl maximalista, túl céltudatos, túl határozott stb. Erre a három kategóriára szeretnék kitérni, de előbb kezdjük az elején.

Hogyan szólítsam meg? Célszerű ebben az esetben a munkával kapcsolatosan megpróbálni vele szóba elegyedni. Biztos vagyok benne, hogy még a legelfoglaltabb kolleginának is akad pár szabad perce a nap folyamán, amikor is „lecsaphatsz rá”. Elmondhatod neki, hogy látod milyen elfoglalt és megkérdezheted, min dolgozik olyan lázasan. Ha egy munkakörben dolgoztok, akkor elmondhatod neki az észrevételeidet, megtanácskozhatjátok a projektet, esetleg még a segítségedet is felajánlhatod neki, ha nagyon el lenne „úszva”. Ha úgy érzed, hogy nem kér ezekből, akkor kérd ki Te az ő tanácsát, a saját munkáddal kapcsolatosan. Biztosan nagyra fogja értékelni, ha azt látja, hogy érdekel Téged az ő véleménye.

Ha pedig már sikerült felvenni a kapcsolatot, akkor jöhet a „puhatolózás”. Kiderítheted, hogy ő melyik kategóriába tartozik, mi okozza a munkamániáját, hogy aztán ennek megfelelően tudd kezelni őt. Természetesen, ha kiderül, hogy anyagi okokból vált „megszállottá”, mert a családot kell eltartania, akkor itt nincs miről beszélnünk. Hiszen itt most nem arról beszélek épp, hogy „Hogyan hódítsuk el a sikerorientált nőt a párjától?!” 🙂 Ha viszont úgy érzed, hogy társadalmi nyomás húzódik a háttérben, akkor fontos, hogy biztosítsd őt róla, hogy számodra ő akkor is ugyanolyan értékes, ha nem ő nyújtja a legkiválóbb teljesítményt az irodában, ha nem ő marad bent a legtovább mindig, ha nem hajszolja agyon magát. Ha mindemellett a jelleme is hozzájárul mindehhez, akkor egy kicsit lehet, hogy nehezebb dolgod lesz. Nem szabad viszont megfeledkezned róla, hogy a sikerorientált nők ugyanúgy nők, akik lelkük mélyén nagyra értékelik a törődést, a megértést és a támogatást. A kemény külső pedig nagyon is sokszor igen érzékeny lelket takar, talán érzékenyebbet is, mint kevésbé „mániás” társaiké.

Végül, de nem utolsósorban Neked kell eldöntened, hogy hosszú távon hogyan tudsz együtt élni egy ilyen nővel. Tudod-e tolerálni a későbbiekben, hogy valószínű akad majd olyan, amikor bizony a munkát fogja előtérbe helyezni Veled szemben és lehetnek olyan esték is, amikor a Te vállad helyett a laptopja fölé hajtja majd a fejét.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük